Zawsze się zastanawiasz, ile gram mieści się w jednej szklance? Kuchenne przeliczniki są niezbędne przy tworzeniu każdej smacznej potrawy. Niewłaściwe przeliczenie składników może zaburzyć proporcje i danie lub ciasto może nam się nie udać. W sytuacji, gdy nie masz pod ręką wagi kuchennej możesz się wiele na wkurzać. A po co? Lepiej zapoznać się z przelicznikami kuchennymi, gramy i mililitry będą dla Ciebie łatwizną.

Zawsze się zastanawiasz, ile gram mieści się w jednej szklance? Kuchenne przeliczniki są niezbędne przy tworzeniu każdej smacznej potrawy. Niewłaściwe przeliczenie składników może zaburzyć proporcje i danie lub ciasto może nam się nie udać. W sytuacji, gdy nie masz pod ręką wagi kuchennej możesz się wiele na wkurzać. A po co? Lepiej zapoznać się z przelicznikami kuchennymi, gramy i mililitry będą dla Ciebie łatwizną.

Płyny

Przeliczanie mililitrów na szklanki jest dość proste
(UWAGA: zakładamy że 1 szklanka ma 250 ml!):

Mililitry Szklanki
250 ml 1 szkl.
180 ml 3/4 szkl.
150 ml 2/3 szkl.
120 ml 1/2 szkl.
75 ml 1/3 szkl.
60 ml 1/4 szkl.
30 ml 1/8 szkl.
15 ml 1 łyżka

Łyżki małe, większe i największe

Zastanawia Cię jaka jest różnica pomiędzy łyżeczką deserową, zwykłą łyżką do zupy i łyżeczką do herbaty? Ile która mieści mililitrów? I jak to przeliczyć? Oto nasze przeliczniki:

Po pierwsze:
1 łyżeczka deserowa = 2 łyżeczki
3 łyżeczki = 1 łyżka

1 łyżeczka 5 ml
2 łyżeczki 10 ml
1 łyżka 15 ml
2 łyżki 30 ml
3 łyżki 45 ml
4 łyżki 60 ml
5 łyżek 75 ml
6 łyżek 90 ml
7 łyżek 105 ml

Łyżek można też użyć, aby w prosty sposób przeliczyć mokre i suche składniki na szklanki (i odwrotnie):

Pamiętajmy, że zakładamy, że szklanka ma 250 ml

Łyżki na szklanki

1 łyżka 1/16 szklanki
2 łyżki 1/8 szklanki
4 łyżki 1/4 szklanki
5 łyżek 1/3 szklanki
8 łyżek 1/2 szklanki
10 łyżek 2/3 szklanki
12 łyżek 3/4 szklanki
16 łyżek 1 szklanka

Najpopularniejsze składniki

Poniżej przedstawiamy kilka najpopularniejszych składników, które w różnych przepisach występują w gramach, mililitrach, lub w szklankach i łyżkach:

Mąka pszenna i cukier puder

Szklanki Gramy
1/8 szkl. 15 g
1/4 szkl. 30 g
1/3 szkl. 40 g
1/2 szkl. 65 g
2/3 szkl. 85 g
3/4 szkl. 95 g
1 szkl. 125 g

Płatki owsiane

Szklanki Gramy
1/8 szkl. 10 g
1/4 szkl. 20 g
1/3 szkl. 30 g
1/2 szkl. 45 g
3/4 szkl. 60 g
1 szkl. 85 g

Cukier kryształ

Szklanki Gramy
1/8 szkl. 25 g
1/4 szkl. 50 g
1/3 szkl. 70 g
1/2 szkl. 100 g
2/3 szkl. 135 g
3/4 szkl. 150 g
1 szkl. 200 g

Brązowy cukier (demerara)

Szklanki Gramy
1/8 szkl. 25 g
1/4 szkl. 55 g
1/3 szkl. 75 g
1/2 szkl. 110 g
2/3 szkl. 150 g
3/4 szkl. 170 g
1 szkl. 220 g

Miód i gęste syropy

Szklanki Gramy
1/8 szkl. 45 g
1/4 szkl. 85 g
1/3 szkl. 110 g
1/2 szkl. 170 g
2/3 szkl. 225 g
3/4 szkl. 250 g
1 szkl. 340 g

Masło i margaryna

Szklanki Gramy
1/8 szkl. 25 g
1/4 szkl. 60 g
1/3 szkl. 75 g
1/2 szkl. 110 g
2/3 szkl. 150 g
3/4 szkl. 180 g
1 szkl. 225 g

Szybka ściągawka

Poniżej prezentujemy przeliczniki innych popularnych składników:

1 szklanka groszków czekoladowych = 150 g
1 szklanka kakao = 125 g
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich = 125 g
1 szklanka połówek orzechów włoskich = 100 g
1 szklanka wiórków kokosowych = 75 g
1 łyżka proszku do pieczenia = 15 g
1 łyżka soli = 18 g
1 szklanka startego sera żółtego typu cheddar = 120g
1 szklanka startego parmezanu = 80 g
1 szklanka bułki tartej = 120 g
1 szklanka kaszki kuskus = 175 g
1 szklanka soczewicy = 190 g
1 szklanka rodzynek = 170 g

  1. „1 szklanka” ma zawsze pojemność 250 ml
  2. „1 łyżka” ma zawsze pojemność 15 ml
  3. „1 łyżeczka” ma zawsze pojemność 5 ml
  4. „kostka masła” ma zawsze 250 g

MĄKA PSZENNA

  • 1 szklanka = 150 – 160 g
  • 1 łyżka = 10 g
  • 1 łyżeczka = 3 g

MĄKA ZIEMNIACZANA

  • 1 szklanka = 190 g
  • 1 łyżka = 10 g
  • 1 łyżeczka = 3 g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210 g
  • 1 łyżka = 10 g
  • 1 łyżeczka = 3 g

MĄKA GRAHAM

  • 1 szklanka = 160 g
  • 1 łyżka = 9 g
  • 1 łyżeczka = 3 g

MAK

  • 1 szklanka = 160 g
  • 1 łyżka = 10 g
  • 1 łyżeczka = 3 g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230 g
  • 1 łyżka = 14 g
  • 1 łyżeczka = 5 g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360 g
  • 1 łyżka = 22 g

WIÓRKI KOKOSOWE

  • 1 szklanka = 110 g
  • 1 łyżka = 7 g

DROŻDŻE SUSZONE

  • 1 łyżeczka = 4 g

DROŻDŻY ŚWIEŻYCH dajemy zawsze 2 x tyle, co suszonych.

Źródło: www.allrecipes.pl, www.mojewypieki.com
Zdjęcia: www.youtube.com, www.meilleurduchef.com

PRZECZYTAJ TAKŻE:

SPRYTNE TRIKI I SZTUCZKI UŁATWIAJĄCE PRACĘ W KUCHNI

POLECAM PRZEPIS NA SMACZNE KLOPSIKI RYBNE.

Jeżeli masz problem z namówieniem dziecka do zjedzenia ryby takie klopsiki będą najlepszym rozwiązaniem!