W 1971 roku podczas wyprawy UNESCO, w jednym z tybetańskich klasztorów została odnaleziona receptura „Eliksiru młodości” – tybetańskiej nalewki czosnkowej, datowanej na IV-V wiek p.n.e. Zdrowotne właściwości nalewki czosnkowej sprawiają, że cieszy się ona bardzo dużą popularnością.

W 1971 roku podczas wyprawy UNESCO, w jednym z tybetańskich klasztorów została odnaleziona receptura „Eliksiru młodości” – tybetańskiej nalewki czosnkowej, datowanej na IV-V wiek p.n.e. Zdrowotne właściwości nalewki czosnkowej sprawiają, że cieszy się ona bardzo dużą popularnością.

Jako jeden z nielicznych przepisów leczniczych, nalewka czosnkowa jest jednym z najlepszych antybiotyków na świecie. Tybetańska nalewka czosnkowa ma wiele cudownych właściwości:

  1. Oczyszcza organizm z odkładającego się tłuszczu.
  2. Wypłukuje nierozpuszczony wapń.
  3. Przyspiesza, poprawia przemianę materii.
  4. Oczyszcza naczynia krwionośne.
  5. Zapobiega zawałowi serca i miażdżycy oraz paraliżowi, udarom
  6. Działa przeciwnowotworowo.
  7. Poprawia wzrok.
  8. Odmładza i wzmacnia organizm dzięki zawartości przeciwutleniaczy.
  9. Poprawia odporność naszego organizmu.
  10. Likwiduje szum w uszach.

Składniki, które potrzebujemy, aby wykonać nalewkę to:

  • 350 g obranego czosnku (najlepiej polskiego)
  • 200 ml czystego spirytusu spożywczego

Sposób przygotowania:

  1. Musimy przygotować naczynie, które można zamknąć, zakręcić (najlepiej słoik lub szklana butelka).
  2. Czosnek musimy obrać i rozetrzeć, a następnie zalać go spirytusem. Słoik szczelnie zamykamy i odstawiamy do ciemnego i chłodnego miejsca na 10 dni (nie może być to lodówka!).
  3. Po 10 dniach nalewkę należy odcedzić przelewając do kolejnego słoika. Znowu zamykamy i odstawiamy w to samo ciemne i chłodne miejsce, tym razem na 4 dni.
  4. Po 4 dniach nalewka jest gotowa do spożycia.

DAWKOWANIE:

1 dnia 2 x 4 krople
2 dnia 2 x 6 kropli
3 dnia 2 x 10 kropli
4 dnia 2 x 15 kropli
5 dnia 2 x 20 kropli
6 dnia 2 x 25 kropli
7 dnia 2 x 30 kropli

Po tygodniu kontynuujecie kurację pijąc 25-30 kropli 2 razy dziennie, aż nalewka się skończy. Podczas spożywania nalewki, za każdym razem powinno towarzyszyć wypicie 50 ml kwaśnego mlecznego produktu np. jogurtu bądź kefiru.

Aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu czosnki od razu po spożyciu nalewki należy zjeść kawałek jabłka, skórki cytryny lub pomarańczy lub trochę natki pietruszki. Każdy organizm jest różny i trzeba obserwować, jak reaguje on na nalewkę. Na zdrowie!

Źródło: http://michaltombak.pl/blog/16-tybetanska-nalewka-czosnkowa.html
Zdjęcia: www.shareably.net, phz8.petinsurance.com

PRZECZYTAJ TAKŻE:

WYKORZYSTAJ LECZNICZĄ MOC WYCIĄGU Z CZOSNKU

POLECAM PRZEPIS NA:

KALAFIOR PO GRECKU – ZDROWY I LEKKI OBIAD – f7kulinarne