Małe, czarne latające muchy wkurzają każdego, szczególnie, gdy spożywamy posiłek. Nakrywamy jedzenie talerzami, ścierkami, machamy rękoma, ale i tak zawsze znajdzie się jakaś uparta mucha, która zdąży chociaż na kilka sekund przycupnąć na daniu. Czy w takiej sytuacji mamy się czego obawiać?

Małe, czarne latające muchy wkurzają każdego, szczególnie, gdy spożywamy posiłek. Nakrywamy jedzenie talerzami, ścierkami, machamy rękoma, ale i tak zawsze znajdzie się jakaś uparta mucha, która zdąży chociaż na kilka sekund przycupnąć na daniu. Czy w takiej sytuacji mamy się czego obawiać?

Specjaliści zgodnie twierdzą, że muchy, jak mało które zwierzęta przenoszą bakterie i groźne choroby. Prawda jest taka, że wystarczy sekunda, podczas której owad siedzi na Twoim jedzeniu, by przenieść na nie ponad 200 form różnych bakterii i zarazków. Mogą one być wyjątkowo szkodliwe dla zdrowia.

To, że muchy roznoszą zarazki wielu z Was zapewne wiedziało już wcześniej.

Mucha to pospolity owad występujący na całym świecie. Jest niewielka (samica jest większa od samca – osiąga do 7,5 mm długości), na ciemnoszarym tułowiu widoczne są podłużne paski

– Ich maleńkie owłosione nóżki potrzebują jedynie sekundy, by dotknąć Twojego jedzenia i przenieść zarazki ze wszystkich tych paskudnych miejsc bezpośrednio na to, co w danej chwili konsumujesz. A ponieważ muchy potrafią transportować ze sobą tak poważne i zaraźliwe choroby jak cholera, czerwonka i tyfus, to prawdopodobnie będzie najlepiej, jeśli od razu wyrzucimy rzeczy, na których chwilę wcześniej usiadły – powiedział Ron Harrison, entomolog i dyrektor usług technicznych w Orkin.

Rzeczywiście, muchy mogą przenosić ciężkie i zaraźliwe choroby takie jak cholera, dyzenteria czy tyfus. Mogą również przenosić salmonellę, wąglik oraz gruźlicę. Wiadomo również że przenoszą jaja pasożytnicze robaków. Mikroskopijne włoski na odnóżach, są idealnym miejscem dla drobnoustrojów. Brzmi strasznie?

Jednak to nie wszystko, jeszcze straszniejsze jest to, że muchy, które siedziały na naszym jedzeniu dłużej, niż 3 sekundy tak naprawdę na nasze jedzenie zwymiotowały. Dlaczego?

Muchy nie przeżuwają jedzenia, tylko wypluwają na nie ślinę bogatą w rozpuszczające enzymy i wysysają rozrzedzoną w ten sposób żywność.

W celu „zmiękczenia” odgryzanego pokarmu, mucha prawie zawsze wymiotuje na jedzenie, aby przygotować sobie konsystencję przyszłej strawy. Owady te nie potrafią przeżuwać, więc odpowiednio wcześniej wypluwają na zewnątrz enzymy trawienne, a następnie tak spreparowany posiłek zjadają ponownie.

Najczęściej jednak ludzie nie przejmują się niechcianym gościem, przepędzają muchy i zjadają te niezbyt apetycznie brzmiące substancje wraz ze swoim posiłkiem. Jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest unikać jedzenia na którym usiadła mucha.

Jak uniknąć much w domu?

Jeśli w pobliżu domu znajduje się śmietnik, opróżniaj go jak najczęściej i pamiętaj, aby zawsze był zamknięty, bo odpady zwabiają muchy. Muchy nie lubią także zapachu świeżego czosnku, sproszkowanej ostrej papryki i lawendy. W domu polecam waciki nasączyć olejkiem lawendowym i położyć w kilku miejscach. Lawendę warto także posadzić na balkonie i w pobliżu miejsca wypoczynkowego w ogrodzie, np. blisko tarasu.

Muchy nie przepadają także za zapachem leśnej paproci. Jeśli masz możliwość wykop kępkę, posadź w dużej donicy, postaw na parapecie, na balkonie lub blisko okna. To roślina, która bardzo lubi wilgoć, musisz ją często podlewać i zraszać.

Źródło: www.zetchilli.pl, www.thefad.pl, www.o2.pl
Zdjęcia: www.womendailymagazine.com, www.independent.co.uk

PRZECZYTAJ TAKŻE:

NATURALNE SPOSOBY NA OBRONĘ PRZED KLESZCZAMI

PRZEPIS NA REWELACYJNĄ FASOLKĘ PO BRETOŃSKU