Tylu prawdziwków ile w tym roku nie widzieli najstarsi grzybiarze. Prawdziwy wysyp! Jeżeli jeszcze nie zebraliście swojego koszyczka- to macie już plan na ostatnie ciepłe dni. Ten urodzaj zainspirwał nas do przygotowanie wegetraińskich, aromatycznych burgerów.

Tylu prawdziwków ile w tym roku nie widzieli najstarsi grzybiarze. Prawdziwy wysyp! Jeżeli jeszcze nie zebraliście swojego koszyczka- to macie już plan na ostatnie ciepłe dni. Ten urodzaj zainspirwał nas do przygotowanie wegetraińskich, aromatycznych burgerów.


Burger jest zawsze dobrym pomysłem na obiad!

Grzyby nadają ten fantastyczny smak, Umami. Nasza porada? Kropla sosu sojowego sprawi, że Wasze kubki smakowe będą w raju! Nawet mięsożercy polubią ten przepis. 


Składniki:
3 bułki
3 duże  prawdziwki
4 plastry bakłażana
4 plastry batata
sałata rzymska
musztarda francuska zmieszana z miodem
świeża rucola
świeży tymianek
masło

Jak je zrobić?
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy gałązki tymianku. W tym czasie kroimy grzyby na cienkie plasterki i podsmażamy przez mniej więcej 5 minut. Na patelni grillowej przygotowujemy bakłażana i batata. Upieczone bułki kroimy na pół i lekko grillujemy ich środek, żeby były jeszcze bardziej chrupiące. Dolną część bułki smarujemy musztardą z miodem. Wykładamy liść sałaty, grillowany plaster bakłażana oraz batata. Na wierzch kładziemy  grzyby, na samą górę dodajemy musztardę, którą smarujemy również górną część bułki.

Zachęciliśmy Was do grzybobrania? Jakie są wasze ulubione przepisy z grzybami?

Przeczytaj to:

Urlop od makijażu – zdrowa moda!

Zobacz też: Najlepsze sposoby na poprawę nastroju

Zainspiruj się jesiennymi smakami. Zobacz nasz przepis na jesienny hummus z pieczoną dynią