Żyjemy w świecie pełnym podziałów. U nas, w Europie półki sklepowe się przepełnione. A w niektórych krajach Azji czy Afryki, brakuje podstawowych produktów. Marnujemy w domu żywność? Niestety tak. Zupełnie nieświadomie kupujemy więcej niż potrzebujemy i nie poświęcamy czasu, by przetrwać zakupione produkty. Jak żyć, żeby marnować mniej żywności ? Przedstawiamy proste, nie wymagające dużego wysiłku sposoby.

Żyjemy w świecie pełnym podziałów. U nas, w Europie półki sklepowe się przepełnione. A w niektórych krajach Azji czy Afryki, brakuje podstawowych produktów. Marnujemy w domu żywność? Niestety tak. Zupełnie nieświadomie kupujemy więcej niż potrzebujemy i nie poświęcamy czasu, by przetrwać zakupione produkty. Jak żyć, żeby marnować mniej żywności ? Przedstawiamy proste, nie wymagające dużego wysiłku sposoby.

  1. Planuj
    To najtrudniejsze a zarazem najprostsze rozwiązanie. Zaplanuj co będziesz przygotowywać do jedzenia w ciągu kilku dni. Kup tyle ile potrzebujesz. Zawsze lepiej przejść się do sklepu po brakujący składnik, niż wyrzucić jedzenie do kosza.

  2. Gotuj kreatywnie
    Skończyły się marchewki ? Super, ale masz w lodówce bataty, które leżą już kilka dni. Kombinuj, wymyślaj, baw się kuchnią. Korzystaj z tego co masz.
  3. Przetwarzaj
    Znajdź sposób, aby przetworzyć produkty których nie zjesz. Ugotuj bulion, który zamrozisz. Rób dżemy i marmolady z owoców, które nie są już najświeższe. Mroź warzywa. Zrób weki i sosy na później. Wiemy, że to wymaga czasu, ale to też oszczędność Twoich pieniędzy.
  4. Unikaj promocji
    Naprawdę nie potrzebujesz zestawu puszek kukurydzy 6 plus 4. Szczególnie jeśli kończy się im data ważności.  

  5. Ugotuj na nowo
    Bardzo popularne obecnie jest gotowanie z resztek. Zostało ci mięso z rosołu ? Super, następnego dnia zrób sobie sałatkę do pracy. Zostały warzywa ? Możesz ugotować z nich zupę. Nie miej uczucia, że znów jesz to samo. Dania możesz całkiem zmieniać, używając innych przypraw. Nasze babcie robiły to od lat! Na tej stronie znajdziesz dużo przepisów.

  6. Jedz na pół
    Wybierasz się do restauracji ? Chcesz skosztować smaków, ale nie zjesz przystawki, dania głównego i deseru? Jedz na pół, taniej milej i poznasz więcej smaków. Nic nie zostaje na talerzu.

  7. Inspiruj się
    Oglądaj kanały typu lifehacks, szukaj inspiracji, co chwile ktoś wymyśla nowe ciekawe sposoby na oszczędzanie żywności. Bądź na bieżąco.

    Zobacz też :
    Jak żyć bardziej EKO