Podłoga w kuchni

Podłoga w kuchni

Podłoga w kuchni powinna być trwała, odporna na ścieranie oraz łatwa do utrzymania w czystości. Dlatego podłogę w kuchni najlepiej jest wykończyć posadzką ułożoną z płytek ceramicznych. Jednym z rodzajów płytek ceramicznych jest gres, który idealnie nadaje się na kuchenną posadzkę. Posadzka wykonana z gresu jest trwała i odporna na zabrudzenia. Płytki gresowe charakteryzują się niską nasiąkliwością. W kuchni posadzkę możemy wykonać także z klinkieru, terakoty, wapienia, granitu lub trawertynu. Tego typu posadzki trzeba jednak zabezpieczyć. Posadzkę w kuchni można wykonać także z konglomeratów granitowo-kwarcowych, które dostępne są w bardzo dużej liczbie kolorów. Tego typu posadzki są bardzo łatwe do utrzymania w czystości. Są one dostępne w większych rozmiarach niż płytki ceramiczne, dlatego układać je można osiągnąć efekt bardzo jednolitej powierzchni. Najbardziej narażonym na zabrudzenia miejscem są fugi. W miejsce fug warto więc położyć epoksydową spoinę. Spoina epoksydowa jest wprawdzie droższa od fugi, ale znacznie trudniej się brudzi i wykrusza. Spoiny epoksydowe nie wchłaniają także tłuszczu, dlatego są szczególnie polecane do kuchni. Łatwe do utrzymania w czystości są również płytki rektyfikowane, gdyż spoiny pomiędzy nimi są bardzo cienkie. Modny efekt jednolitej i gładkiej posadzki można osiągnąć dobierając kolor fugi do koloru płytek.

[Głosów:1    Średnia:4/5]