Odpowiednie ustawienie mebli i sprzętów

Odpowiednie ustawienie mebli i sprzętów

W kuchni bardzo ważne jest odpowiednie ustawienie zarówno mebli, jak i sprzętów. Meble i sprzęty powinniśmy tak ustawić w kuchni, aby podczas przygotowywania posiłków nie być zmuszonym do pokonywania niepotrzebnych kilometrów oraz w taki sposób, aby sięgnięcie po przedmioty umieszczone w szafkach górnych nie wymagało wspinania się na palce. Meble kuchenne ustawiamy w zależności od kształtu i wielkości naszej kuchni. Szafki i sprzęt kuchenny możemy ustawić w jednym ciągu,ale też w dwóch prostopadłych lub równoległych rzędach. W kuchni o szerokości 180 cm możemy szafki kuchenne ustawić na planie litery L lub w jednym ciągu. Meble w rzędzie równoległym zmieszczą się w kuchni o szerokości 240 cm. W kuchni o szerokości 270 cm zmieści się czteroosobowy stół pod warunkiem, że meble ustawimy na planie litery L. Ustawiając sprzęty kuchenne warto pamiętać i kierować się kilkoma zasadami. Kuchenkę gazową stawiamy w odległości minimum 50 cm od okna. Stawiając ją bliżej narazimy się na zdmuchiwanie płomienia przez podmuchy wiatru. Zlewozmywak możemy ustawić maksymalnie w odległości 3 m od pionu kanalizacyjnego. Jeżeli posiadamy zmywarkę, należy umieścić ją w bezpośrednim sąsiedztwie zlewozmywaka. Lodówkę od zlewu może dzielić maksymalnie 210 cm, a z kolei lodówkę od kuchenki maksymalnie 270 cm.

[Głosów:1    Średnia:4/5]