Siła tkwi w naturze. Drożdże to niepozornie zbawienny środek polepszający kondycję włosów, skóry i paznokci. Drożdże są jednokomórkowymi grzybami, rozmnażającymi się przez pączkowanie. W dopisujących warunkach komórki bardzo szybko pączkują, stąd powiedzenie „rośnie jak na drożdżach”. Drożdże są wykorzystywane w przemyśle spożywczym, chemicznym, biotechnologicznym, rolno-spożywczym.. A czy wiedzieliście, że drożdże działają świetnie na włosy, cerę i paznokcie?

Siła tkwi w naturze. Drożdże to niepozornie zbawienny środek polepszający kondycję włosów, skóry i paznokci. Drożdże są jednokomórkowymi grzybami, rozmnażającymi się przez pączkowanie. W dopisujących warunkach komórki bardzo szybko pączkują, stąd powiedzenie „rośnie jak na drożdżach”. Drożdże są wykorzystywane w przemyśle spożywczym, chemicznym, biotechnologicznym, rolno-spożywczym.. A czy wiedzieliście, że drożdże działają świetnie na włosy, cerę i paznokcie?

Metody stosowane od lat i naturalne środki nie mają sobie równych. Do takich naturalnych specyfików, które posiadają charakter leczniczo – profilaktyczny należą drożdże. Co zawierają drożdże?

Wyjątkowo wartościowe są w drożdżach witaminy z grupy B. Dzięki tym witaminom możecie cieszyć się lepszym samopoczuciem, lepszym snem, dobrym trawieniem, piękną cerą, włosami i paznokciami. W drożdżach znajduje się także wiele cennych składników, dzięki którym organizm może normalnie i prawidłowo funkcjonować:

  • Biotyna (witamina H) – nasze włosy stają się sprężyste, nie wypadają i opóźniają siwienie. Witamina ta pozwala wyleczyć schodzenia skóry, mamy też wzmocnione paznokcie. Jej niedobór może powodować łuszczycę oraz powstawanie przebarwień;
  • Witamina B5 – gdy organizmowi brakuje tej witaminy nadmiernie wypadają nam włosy;
  • Witamina B12 – witamina ta zapobiega anemii, wpływa na lepsze przyswajanie żelaza;
  • Kwas foliowy – prawidłowo wytwarza krew, zapobiega anemii oraz wadom cewy nerkowej u płodu;
  • Cynk – stan naszej skóry, włosów i odporności jest bardzo dobry, szczególnie w przypadku skóry przetłuszczającej się. W przypadku stosowania wewnętrznego podnosi odporność. U mężczyzn poprawia się jakoś i ilość nasienia oraz poprawia właściwości zdrowotne prostaty;
  • Selen – bardzo dobrze wpływa na włosy, skórę i paznokcie;
  • Chrom – mniejsza nam apetyt oraz zapobiega cukrzycy. Jednak jest mały haczyk. Badania wykazały, że jeżeli spożywamy go w nadmiarze to może doprowadzić do niekorzystnych zmian w mózgu.

Wiele kobiet pije drożdżowy napój, aby pozbyć się problemu z trądzikiem, z wypadaniem włosów, czy łamiącymi się paznokciami. Nie jest za smaczny, ale jak mówi moja mama „chcesz być piękna, to cierp”. Drożdże to naprawdę cenne źródło witamin.

Jakie drożdże kupić i gdzie ich szukać?

W każdym sklepie można kupić drożdże piekarskie, chociaż najcenniejsze dla zdrowia są drożdże piwne, winne czy instant, ale ciężej jest je dostać (zwróćcie uwagę, że 7 g drożdży instant to 25 g świeżych!) Drożdże znajdziecie w każdym sklepie spożywczym, najczęściej w lodówce z przetworami mlecznymi. Jedno opakowanie drożdży 100 g to koszt 1 zł. Zakładając, że dziennie będziecie pili 1/3 kostki drożdży, miesięcznie wydacie około 10 złotych.

Jak przygotować napój drożdżowy?

Wystarczy raz dziennie wypijać 1/3 kostki drożdży. Drożdże należy rozpuścić we wrzątku, najlepiej w wodzie powyżej 65 stopni. Wtedy macie pewność, że drożdże są inaktywowane i jednocześnie zachowują swoją większą ilość witamin z grupy B. Gdy troszkę ostygnie, wypijamy ze smakiem.

Oczywiście nie każdemu zasmakuje ten magiczny napój. Można polepszyć sobie smak dodając miód, albo gorzkie kakao. Albo zamiast wody użyjcie gorącego mleka (pod warunkiem, że mleko nie jest odtłuszczone, czyli od 2% tł. będzie dobre). Ważne jest, aby substancje słodzące dodać po ostygnięciu, aby drożdże nie zaczęły fermentować. Napój powinien mieć jednolitą konsystencję.

Kilka cennych porad zanim zaczniecie pić napój z drożdży:

  1. Przez pierwsze kilka dni musicie przyzwyczaić żołądek. Na początek pijcie drożdże z 1/4 kostki, następnie powoli zwiększajcie ilość wypijanego napoju. Maksymalnie dziennie pół kostki.
  2. Przed zalaniem drożdże „rozdziabaj”  widelcem w kubku.
  3. Drożdże zalej przynajmniej 100 ml wody.
  4. Drożdże należy pić ostudzone (ok. 15 min. po sporządzeniu).
  5. Najszybciej akceptowalne w smaku są drożdże BABUNI. Są najlepsze w smaku i szybko się rozpuszczają. Nie pijcie domowych drożdży, zazwyczaj są grudki i strasznie śmierdzą – tylko najwięksi twardziele by to wypili.
  6. Pijcie tylko świeże drożdże. Zawsze sprawdźcie termin ważności. Jeżeli wypijecie przeterminowane drożdże nabawicie się mocnego i poważnego bólu brzucha. Przeterminowane drożdże nie kruszą się dobrze i strasznie się kleją.
  7. Zanim rozpuścicie drożdże, wyjmijcie je na jakiś czas z lodówki – w innym wypadku po zalaniu mogą się dobrze nie rozpuścić i „zgazować”.
  8. Napoje drożdżowe należy pić do 10 dni. Następnie należy odczekać kilka dni, a po tym można wrócić do kuracji. Po trzech cyklach warto zrobić minimum 2 miesiące przerwy.
  9. Nigdy nie pijcie drożdży na pusty żołądek.

Po miesiącu będziecie w szoku. Efekty kuracji będą zdumiewające. Włosy przestaną wypadać, przestaną się łamać, ich kondycja znacznie się poprawi, zaczną szybciej rosnąć, wyrośnie sporo tak zwanych „baby hair”. Paznokcie przestaną się łamać, będą wzmocnione i rewelacyjnej kondycji.

Aby poprawić stan przetłuszczonej skóry, wystarczy rozpuścić drożdże w niewielkiej ilości mleka, dodać nieco oliwy z oliwek i rozrobić na papkę. Po 20 minutach należy zmyć maseczkę przegotowaną wodą.

Źródło: be-healthy-and-beauty.blog.pl/sila-w-drozdzach/, mfairhaircare.blogspot.com/2015/03/czy-warto-pic-drozdze-efekty-3.html,
Zdjęcia: beauty-and-care-reviews.blogspot.com/, zdrowie.trojmiasto.pl

PRZECZYTAJ TAKŻE:

Naturalny nawóz do kwiatów z drożdży piekarskich

Polecam przepis na PYSZNE PLACKI ZIEMNIACZANE – f7kulinarne