Siemię lniane na niesamowite właściwości! Przeciwdziała zaparciom, wspomaga odchudzanie, łagodzi wrzody, zapewnia prawidłową pracę mózgu i serca, lepszą pamięć, ma silne działanie antynowotworowe, antyoksydacyjne, obniża poziom złego cholesterolu, poprawia funkcjonowanie układu krążenia. Dodatkowo reguluje hormony oraz pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. 

Siemię lniane na niesamowite właściwości! Przeciwdziała zaparciom, wspomaga odchudzanie, łagodzi wrzody, zapewnia prawidłową pracę mózgu i serca, lepszą pamięć, ma silne działanie antynowotworowe, antyoksydacyjne, obniża poziom złego cholesterolu, poprawia funkcjonowanie układu krążenia. Dodatkowo reguluje hormony oraz pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. 

Siemię zawiera kwasy Omega 3Siemię wspomaga pracę jelit i oczyszczanie organizmu z toksyn, działa antybakteryjnie, spowalnia wchłanianie cukrów, u kobiet pomaga regulować gospodarkę hormonalną, uzupełniając działanie estrogenów, zwiększa płodność i łagodzi objawy menopauzy. U mężczyzn pozwala zahamować rozwój raka prostaty.

Siemię lniane ma mnóstwo cudownych właściwości leczniczych. Szczególnie polecany jest osobom, które:

  • mają problemy z nadwagą, napadami głodu;
  • mają problemy z cerą, skórą, paznokciami i włosami;
  • mają problemy z wrażliwym żołądkiem lub z wrzodami żołądka;
  • mają wysoki poziom cholesterolu.

Jest kilka sposób, aby przygotować siemię lniane, m.in. zagotowanie go lub zalanie gorącą wodą.

Ziarenka spożywać całe czy mielone? Gotowane czy na surowo? Siemię lniane się pije czy się je? Jak pić siemię lniane? Można przygotować go na kilka sposobów.

Nie warto kupować siemienia mielonego fabrycznie, najlepiej kupować siemię w całych ziarenkach. Siemię całe przechowujemy w temperaturze pokojowej w zamkniętym pojemniku.

  1. Ziarenka można samemu sobie zmielić w najtańszym młynku i codziennie dodawać do każdej potrawy, nawet do ciast i bułeczek, do porannego musli, do jogurtu, do szejka owocowego, do sosu, do sałatki, do zupy, do ciasteczek owsianych. Wszędzie.
  2. Wywar robi się gotując około 20 minut 2 łyżki ziaren siemienia w 1,5 szklance wody, aż powstaną „glutki”. Wszystko należy wypić, razem z ziarnami. Osoby, które mają wrażliwe jelita mogą zadowolić się tylko „glutkami”. Zamknąć oczy i pić na zdrowie!
  3. Można także 1 łyżkę nasion zalać ciepłą wodą i wypić to rano. Siemię należy wypić po wypiciu szklanki ciepłej wody.
  4. W przypadku zgagi lub niestrawności najlepszy jest kleik. Zalewamy siemię lniane ciepłą lub zimną wodą i czekamy, aż powstanie kisiel. Im mniej wody, tym gęstszy będzie kisiel. Proporcja wody i siemienia lnianego jest dowolna, wszystko zależy od Waszych upodobań. Ziarna przed zalaniem wodą można zmiksować, by później w kleiku były łatwiejsze do zjedzenia, ale można również spożyć je w całości. Należy go spożywać raz, dwa razy dziennie i najlepiej na czczo, czyli przed głównym posiłkiem. Wstajemy więc rano i zabieramy się do robienia kleiku, by zjeść go przed śniadaniem. Niestety dla wielu pacjentów jest on niesmaczny. Jednak to właśnie taki sposób przygotowania pozwala oblepić błonę śluzową żołądka i w ten sposób ją chronić.

W sklepie możemy znaleźć żółte, brązowe i złote siemię lniane. Kolor jednak nie ma znaczenia. Każdy rodzaj można kupować i spożywać, skład odżywczy jest niezmienny. Najlepiej spożywać siemię lniane przynajmniej raz dziennie. A tak naprawdę im częściej, tym lepiej. Jest to nasze takie polskie superfood!

Źródło: wyborcza.pl, hpba.pl, party.pl, bonavita.pl Zdjęcia: mavcure.com, www.livestrong.com

PRZECZYTAJ TAKŻE: 

Jakie jedzenie w Polsce jest uważane za superfoods, czyli takie które jest super zdrowe?

Len sposobem na piękne włosy, skórę i paznokcie

Przepis na DOMOWE KOKOSANKI – f7kulinarne