W dzisiejszych czasach mamy dostęp do wszystkiego, i to w wielkich ilościach. Tak samo jest z mięsem, wystarczy wejść do najbliższego supermarketu, aby zobaczyć lodówki pełne mięsa i produktów mięsnych. Aż na usta ciśnie się pytanie – kto to wszystko zje ? Cały przemysł mięsny jest dość przerażający. Kurczaki rosną w 2-3 tygodnie- ze względu na hormony w paszy. Krewetki są “wypełnione “ solanką, żeby puchły do większych rozmiarów. Nie wspominając nawet o wieprzowinie, która jest kompletnie zanieczyszczona produktami GMO Nie mówimy tu o zdrowym, ekologicznym mięsie, jakie jeszcze niektórzy z nas mogą kupić na lokalnym targu, prosto z małej farmy. Mówimy o masowym przemyśle. Warto się zastanowić, czy naprawdę potrzebujemy takiego mięsa w diecie ?

W dzisiejszych czasach mamy dostęp do wszystkiego, i to w wielkich ilościach. Tak samo jest z mięsem, wystarczy wejść do najbliższego supermarketu, aby zobaczyć lodówki pełne mięsa i produktów mięsnych. Aż na usta ciśnie się pytanie – kto to wszystko zje ?
Cały przemysł mięsny jest dość przerażający. Kurczaki rosną w 2-3 tygodnie- ze względu na hormony w paszy. Krewetki są “wypełnione “ solanką, żeby puchły do większych rozmiarów. Nie wspominając nawet o wieprzowinie, która jest kompletnie zanieczyszczona produktami GMO
Nie mówimy tu o zdrowym, ekologicznym mięsie, jakie jeszcze niektórzy z nas mogą kupić na lokalnym targu, prosto z małej farmy. Mówimy o masowym przemyśle. Warto się zastanowić, czy naprawdę potrzebujemy takiego mięsa w diecie ?

mięso

  1. Wegetarianie żyją dłużej.


Badania na Harvard School of Public Health wykazały powiązania pomiędzy jedzeniem czerwonego mięsa a długością życia i prawdopodnieńskiem zachorowaniem na raka. Jedzą zdrowsze źródła białka takie jak ryby, orzechy, kasze mamy mniejsze na przedwczesną śmierć.

  1. Mięso zawiera klej
    Tak, to się dzieje naprawdę. Mniejsze kawałki mięsa sklaja się specjalnym klejem, aby stworzyć imponujące steki.



    “ Mięsny klej to transglutaminaza, naturalnie występująca w płynach ustrojowych i tkankach, zarówno roślinnych, jak i zwierzęcych oraz w mikroorganizmach. Najlepiej zbadania jest transglutaminaza z ludzkiej krwi, która pomaga w jej krzepnięciu.”



    3. Fatalne warunki życia zwierząt hodowlanych.
    Łatwo zapomnieć, że kotlet wieprzowy, to w rzeczywistości świnka. Żywe stworzenie, które całe swoje życie spędziło w zamknięciu, było tyczenie, źle traktowane i zabite w niezbyt humanitarny sposób. Zobacz więcej tu
    Jeśli wybierasz więc dietę z mięsem, wybierz produkty z małych farm, które zapewniają lepsze warunki życie.

 

  1. Mięso jest pełne hormonów (oczywiście soja też)
    Hormony znajdujące się w mięsie zwiększają ryzyko zachorowania na raka piersi. Tak samo, jak źle wpływają na rozwój dzieci które jedzą dużo przetworzonego mięsa we wczesnym latach życia.

5. Mięso jest pełne antybiotyków.
Więc, kiedy naprawdę zachorujesz i domowe sposoby zawiodą, antybiotyki mogą na ciebie nie zadziałać. Dlaczego ? Twój organizm się uodporni.

6. Ludzie muszą jeść mięso.
To bardzo popularne stwierdzenie. Ale nie, ludzie nie muszą jeść mięsa. Wszystkie potrzebne składniki odżywcze możemy dostarczać w rybach, kaszy, warzywach i owocach.

mięso 352

Fajne przepisy, także na dania bez mięsa znajdziecie na f7kulinarne