Lato to cudowny okres, ponieważ w sklepach możemy kupić wiele wartościowych warzyw i owoców. Dziś skupimy się na borówce amerykańskiej, która ma wiele właściwości leczniczych, zawiera wiele witamin i minerałów, działa antynowotworowo, wspiera pracę naszych oczu, potrafi polepszyć jakość naszego widzenia oraz obniżyć zły cholesterol.

Lato to cudowny okres, ponieważ w sklepach możemy kupić wiele wartościowych warzyw i owoców. Dziś skupimy się na borówce amerykańskiej, która ma wiele właściwości leczniczych, zawiera wiele witamin i minerałów, działa antynowotworowo, wspiera pracę naszych oczu, potrafi polepszyć jakość naszego widzenia oraz obniżyć zły cholesterol.

Borówka amerykańska to dla wielu smak lata. Borówki są napakowane wartościami odżywczymi, ale kalorii w nich niewiele. W 100 gramach jagód znajdziemy 57 kcal. Mamy powód do dumy – Polska jest trzecim największym na świecie producentem borówki amerykańskiej! W sklepach i na straganach możemy się jej spodziewać od lipca do września – w tych miesiącach borówkowe krzewy wydają owoce; szybkość owocowania zależy od gatunku borówki.

Borówki są naszpikowane witaminą C , witaminami z grupy B (B1, B2, B3, B6, kwas foliowy), witaminy A i E. Ważną witaminę B5, jej niedobór skutkuje zaburzeniami pracy układu nerwowego. Borówka jest także bogata w polifenole, składniki antyoksydacyjne i pektyny. To nie wszystko! Znajdziemy także magnez, fosfor, potas, żelazo, sód, cynk, selen, wapń i miedź.

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE:

  1. Zmniejszają występowanie nowotworów. Kwas egalowy zdecydowanie obniża ryzyko wystąpienia nowotorów wątroby, płuc i przewodu pokarmowego. Kwas foliowy obniża ryzyko nowotworów macicy, a fitoestrogeny obniżają ryzyko wystąpienia nowotworów hormonozależnych, czyli m.in.: tarczycy i piersi.
  2. Przeciwdziałają miażdżycy, obniżają poziom złego cholesterolu LDL i podwyższają stężenia dobrego, czyli HDL.
  3. Pomagają osobom zwalczyć biegunkę.
  4. Bardzo korzystanie wpływają na oczy i wzrok. Poprawia się widzenie o zmierzchu, nie pozwala na rozwój chorób oczu. Wspomaga leczenie zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.
  5. Ułatwiają skupienie, znacząco poprawiają pamięć, opóźniają procesy degeneracji sprawności umysłowej.
  6. Kwas foliowy jest niezbędny dla prawidłowego rozwój płodu w łonie matki.
  7. Wykazuje właściwości przeciwzmarszczkowe.
  8. Działają przeciwzapalnie i odtruwająco usuwając toksyny z organizmu.

Długo by wymieniać właściwości, jest ich dużo więcej. Całkiem sporo, jak na taki malutki owoc.

Źródło: www.zdrowie.gazeta.pl, www.bonavita.pl, www.ekologia.pl.
Zdjęcia: blueberrypatch.org, www.worldatlas.com

PRZECZYTAJ TAKŻE:

OWOCE LEŚNE TO SAMO ZDROWIE, OWOCE Z KRZAKA

POLECAM PRZEPIS NA:

BŁYSKAWICZNE CIASTO Z BORÓWKAMI, MALINAMI I KRUSZONKĄ – f7kulinarne